De stagiaires van de Hotelschool Maastricht

Aan het woord is Ankie Hoefnagels, Lector Global Minds van de Hotel Management School Maastricht:
“In het tweede jaar van de opleiding Hotelmanagement doen onze studenten een internationale stage. Dat betekent dat we van al die studenten mooie stageverslagen kunnen verwachten. Al die verhalen vormen een schat aan kennis, anekdotes en ervaringen over hun belevenissen in een andere cultuur. Die informatie is voor mij als onderzoeker interessant, maar is ook zeker zo nuttig voor de studenten onderling. Ze kunnen van elkaar leren. Want hoewel de studenten zich op totaal verschillende plekken op de wereld bevinden, ze hebben vaak gedeelde ervaringen. Wij wilden hier iets mee doen. De blogfunctie van Simulise gaf ons de mogelijkheid om al die verhalen extra waarde te geven.” Aldus Ankie Hoefnagels,

Simulise biedt alle studenten de mogelijkheid om blogs te uploaden. Aan de ene kant gebruiken we dit als onderwijstool: de blogs moeten aan bepaalde eisen voldoen en ze worden beoordeeld door de docent met een gouden, zilveren of bronzen badge. Maar de blogs hebben ook een sociale component. In de ‘social stream’ zien de studenten (en docenten) alle blogs voorbij komen. Daarop kan geliket en gereageerd worden. Studenten stellen elkaar actief vragen en delen bijzondere verhalen over bijvoorbeeld culturele verschillen. Doordat de studenten een blog voor de community posten gaan ze er écht even voor zitten. Ze doen hun best om er een mooi en inspirerend verhaal van te maken met prikkelende titels en mooie foto’s.

Een mooie bijkomstigheid is dat wij alle blogs ook gebruiken als informatiebron voor het onderwijs. We halen de meest typische of interessante cases eruit, en die verwerken we weer in het onderwijs. Ook als onderzoeker vind ik de blogs heel waardevol. Het levert me een schat aan data op over hun ervaringen, de keuze van de opmerkingen en welke inzichten ze op hun stage opdoen.

Simulise biedt voldoende mogelijkheden om de modules naar eigen wensen aan te passen. Wij noemen Simulise bijvoorbeeld ‘Curious People’, omdat dat goed past bij de waarden van onze opleiding. Mijn collega Josje van Dongen zet opdrachten uit met betrekking tot trendspotting and innovation. Ook over dat thema bloggen de studenten, en dat past weer helemaal binnen het concept van Curious People. Per gebruikersgroep kun je bovendien opdrachten aanpassen, je kunt bepalen wie toegang heeft tot welk gedeelte en je kunt ook alle opdrachten beoordelen. Zo is Simulise niet alleen een sociaal blogplatform, maar heeft het echt een onderwijskundige functie.

Wij zijn van plan om Simulise naast het bloggen ook voor andere doeleinden te gaan gebruiken. Natuurlijk is het even wennen om zo’n tool organisatiebreed te gebruiken. En niet iedereen is even handig als het gaat om nieuwe programma’s en technieken. Maar hoe breder je Simulise inzet, hoe makkelijker het wordt om mee te werken. Dat geldt overigens alleen voor collega’s; studenten vinden het heel makkelijk om mee te werken. Het werkt voor hun net zo intuïtief als de sociale media waarop ze dagelijks zitten. Daarom betrekken we studenten ook bij het geven van instructie aan docenten en studenten. Community Involvement, noemen we dat. Dat is gewoon onderdeel van het curriculum, maar het is ook gewoon heel fijn dat studenten actief betrokken worden bij het platform.

Ik hoop dat Simulise blijft groeien en ontwikkelen. Voor ons is het een tool dat we nu al met veel plezier gebruiken met de blogs, maar dat we hopelijk in de toekomst op nog veel meer gebieden kunnen inzetten.”