Jouw portfolio Inloggen

Vaardigheden ontwikkelen in het portfolio

Iedere leerling is anders en vormt een eigen leerroute. De vaardigheden staan hierbij centraal. Het brengt een ontwikkeling heel concreet in kaart. Ieder leerdoel is gekoppeld aan diverse vaardigheden. Door deze te ontwikkelen wordt de voortgang tastbaar. Het geeft leerlingen inzicht in hun sterke – en nog te ontwikkelen – kanten, waardoor zij op een unieke manier kennis maken met hun eigen leerweg. Maak kennis met het digitaal portfolio van Simulise, daag leerlingen uit om alles uit zichzelf te halen.

Waarom vaardigheden?

Voor veel leerlingen is er onduidelijkheid over het kiezen van de vervolgstudie. Ze hebben nauwelijks in kaart waar hun kwaliteiten en interesses liggen.

Een geschikte manier om inzicht te krijgen waar de competenties liggen, is het ontwikkelen van vaardigheden. Het geeft eenvoudig aan waar de kracht van je leerlingen ligt en toont de voortang over een langer tijdsbestek.

Zeker in de loopbaanoriëntatie kunnen vaardigheden een relevant middel zijn om de leerweg concreet te maken. De vaardigheden zorgen voor een kapstok bij de persoonlijke ontwikkeling van een leerling.

De kunst van vaardigheden ontwikkelen

Vaardigheden ontwikkelen doen we met een competentieprofiel. Het geeft informatie over de kwaliteiten en talenten van je leerling en geeft een overzicht van de leerweg. Competenties worden onderverdeeld in vaardigheden. Voldoet je leerling aan de verschillende vaardigheden, dan kunnen diverse competenties behaald worden. Het is een manier om de voortang van leerlingen te monitoren, waarbij de ontwikkeling eenvoudig in kaart gebracht kan worden. Een leerling bepaalt zelf welke route hij neemt om te ontwikkelen. De persoonlijke leerweg is dé sleutel voor een effectieve voortgang.

Ontwikkelen met Simulise

Met het digitaal portfolio van Simulise kunnen leerlingen hun vaardigheden ontwikkelen én inzien. Als school kun je per leerroute instellen waar een opdracht aan moet voldoen en welke vaardigheden hierbij ontwikkeld worden. Is een opdracht afgerond, dan kun je meteen de voortang van de vaardigheid zien. Het is een interactieve manier om de ontwikkeling van je leerlingen overzichtelijk te maken en vorm te geven.

Het is een prikkel om effectief aan de slag te gaan en te investeren in de eigen toekomst. Door vaardigheden te ontwikkelen krijgen je leerlingen meer inzicht in wie ze zijn en wat ze hiermee kunnen in de toekomst.

Meer lezen over ontwikkelen van vaardigheden?
Zie ook onze blogs:
6 tips voor het starten met vaardigheden ontwikkelen
Vaardighedenonderwijs? Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden!