6 tips voor het starten met vaardigheden ontwikkelen

17-11-2023 | Hans van Vlaanderen
tips
TIP 1 Neem de visie van de school als uitgangspunt

Neem de visie van de school als uitgangspunt bij de keuze van vaardigheden. Is onderzoekend leren een speerpunt op je school? Dan is de vaardigheid ‘onderzoek doen’ een mooie om mee te nemen.

TIP 2 Neem alle betrokkenen mee in de ontwikkeling

Neem iedereen mee in het ontwikkelen van vaardigheden en hou betrokkenen op de hoogte. Zorg bijvoorbeeld voor posters, informatieve mails en presentaties. Deel zowel successen als leerpunten.

TIP 3 Begin klein

Vaardighedenonderwijs staat niet van de ene op de andere dag op poten, dus begin klein. Start bijvoorbeeld in een aantal klassen of begin met één of twee vaardigheden. Zo voorkom je dat docenten afhaken.

TIP 4 Vergeet niet iets met de inzichten te doen

Simulise maakt het ontwikkelen van vaardigheden inzichtelijk. Vervolgens is het belangrijk dat je er iets mee doet. Denk bijvoorbeeld aan het coachen van leerlingen en het stellen van vragen als: welke volgende stap zou je kunnen zetten? Wat zou je nog willen verbeteren? Simulise kan ook goed ingezet worden voor loopbaanoriëntatie (LOB).

TIP 5 Je hoeft het wiel niet helemaal zelf uit te vinden

Anderen gingen je voor, doe daar je voordeel mee. Ga bijvoorbeeld eens op een school kijken waar al aan vaardigheden wordt gewerkt. Of laat docenten trainen in het werken met vaardigheden binnen je onderwijs.

TIP 6 Hak knopen door

Het is goed om iedereen bij de ontwikkeling van vaardigheden te betrekken, maar op een gegeven moment moet je knopen doorhakken over bijvoorbeeld de inhoud van een rubric.