Loopbaanoriëntatie in Simulise

Loopbaanoriëntatie in het portfolio

Simulise laat leerlingen vaardigheden ontwikkelen en aantonen. Ook de vaardigheden die nodig zijn om goede Loopbaanorientatie te doen. Door LOB vaardigheden te combineren met bijvoorbeeld brede vaardigheden ontstaat een compleet beeld van de leerling.

Standaard levert Simulise rubrics mee voor de vijf Loopbaanvaardigheden die Dr. Marinka Kuijpers heeft uitgewerkt. Deze zijn ook hier te downloaden. Deze vaardigheden worden bij elkaar gebracht in een overzichtelijk competentiediagram van alle LOB vaardigheden.

Simulise bevat een complete LOB methode. Ruim 30 opdrachten worden standaard meegeleverd en kunnen zo worden gebruikt of naar eigen wens worden aangepast.

Probeer Simulise zelf!

Eigen ontwerp

Als school bepaal je zelf welk LOB traject leerlingen moeten doorlopen. Er worden een ruime hoeveelheid opdrachten standaard meegeleverd en deze zijn volledig aanpasbaar of aanvulbaar.

Rubrics

Standaard worden 5 rubrics meegeleverd voor het vaststellen van de ontwikkeling van de LOB vaardigheden. Als school kun je dit combineren met alle andere vaardigheden die worden gemeten zodat een goed beeld ontstaat van en voor de leerling.

LOB is meer

LOB is toegevoegd aan Simulise omdat Simulise al een beeld geeft van de verschillende vaardigheden van leerlingen. Leerlingen vonden het onhandig dat deze LOB vaardigheden weer in een ander systeem moesten worden bijgehouden.

Wat is loopbaanoriëntatie?

Onder loopbaanoriëntatie verstaan we de begeleiding en activiteiten die jongeren tijdens hun schooltijd (denk aan vmbo, havo, vwo, mbo) ondersteunen bij het maken van keuzes in de loopbaan. Het gaat hier om keuzes in profielen, de vervolgopleiding en hun carrière. Het doel is dat de leerlingen ontdekken waarin zij competent zijn en hoe ze dit om kunnen zetten in een opleiding of beroep. Ze leren hun interesses te ontdekken en zich te ontwikkelen in hun eigen toekomst en dus loopbaan.

De essentie van loopbaanoriëntatie en begeleiding

Het belang van LOB schiet omhoog. De arbeidsmarkt verandert en dit heeft flinke gevolgen voor toekomstige werknemers (de huidige leerlingen). Beroepen veranderen sneller dan ooit van inhoud, waardoor leerlingen niet simpelweg één beroepskeuze kunnen maken voor de rest van hun carrière. Dit vereist flexibiliteit en zelfstandigheid.

Loopbaanoriëntatie en begeleiding bereidt de leerlingen hierop voor. Het leert hen sturing te geven aan hun toekomst en zichzelf en hun competenties te leren kennen. Wie ben ik? Wat kan ik? Wat is mijn passie? Het zijn vragen die jongeren gedurende de LOB over zichzelf ontdekken en hen een duwtje geven in de juiste richting.

LOB leert: wie ben ik eigenlijk?

Op het moment dat jongeren een studiekeuze moeten maken, zijn zij vaak nog op jonge leeftijd. Zo jong dat zij vaak niet eens weten wat ze leuk vinden of welke richting ze op willen. Hierdoor is het nauwelijks mogelijk een geschikte vervolgopleiding te kiezen. Om jongeren goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt, biedt LOB de perfecte uitkomst. Het geeft hen meer zicht op hun kwaliteiten en interesses, waardoor ze meer kans hebben op een succesvolle loopbaan.

Aan de hand van diverse loopbaanoriëntatie opdrachten ontdekken zij eigenschappen van zichzelf en vinden zij een studie die aansluit bij hun interesses. Zo leren zij dus hun eigen loopbaan te sturen.

Vaardigheden
Culturele en kunstzinnige vorming

Ontwerp je eigen traject met LOB opdrachten

Hoe werk je met LOB in Simulise? Dat is heel simpel. Je geeft je leerlingen een van de LOB-opdrachten uit Simulise. Je kunt kiezen uit 30 uitgebreide opdrachten. Denk aan opdrachten als: iemand interviewen over een beroep dat jou leuk lijkt, met iemand praten over jouw kwaliteiten en ontwikkelpunten, een tijdlijn maken van je werkervaring, je netwerk in kaart brengen. Er zijn veel opdrachten beschikbaar, maar je kunt ze ook zelf ontwerpen in Simulise.

Door verschillende opdrachten te doen bouwen leerlingen stap voor stap een portfolio op, waardoor de leerling steeds beter zicht krijgt op wat zijn of haar kwaliteiten zijn, wat ze leuk vinden om te doen en welk vakken of beroepen bij hen passen. Zo kunnen ze straks een goed onderbouwde keuze maken uit de vele mogelijkheden die ze hebben als ze hun diploma hebben gehaald.

LOB opdrachten vmbo

In de nieuwe beroepsgerichte examenprogramma’s van het vmbo is LOB een verplicht onderdeel geworden. In een loopbaandossier dienen de leerlingen te beschrijven welke stappen zij gezet hebben om tot hun competenties te komen. Er wordt hierbij geen cijfer afgenomen, maar het onderdeel moet afgerond worden.

Bij Simulise zijn diverse mogelijkheden voor LOB opdrachten. Van LOB opdrachten vmbo tot LOB opdrachten mbo: kies de opdrachten en stel zo een optimaal traject samen voor jouw leerlingen.

360 reviews
Hoe ziet het portfolio eruit

Loopbaanoriëntatie met Simulise

In het digitaal portfolio van Simulise kunnen leerlingen hun materiaal opslaan en weergeven. Zo kunnen zij dus online werken aan hun loopbaandossier en hun ontwikkelingen bijhouden. Met de opdrachten krijgen de studenten inzicht in hun sterke en mindere kanten.

Ben je als school geïnteresseerd in de mogelijkheden van LOB bij Simulise? Vraag vandaag nog een demo-account aan en ontdek de mogelijkheden van Simulise zelf uit.

Vraag een demo-account aan!

Ben je als school geinteresseerd in de mogelijkheden van Simulise? Je kunt met een demo-account alle mogelijkheden van Simulise zelf proberen.