Een digitaal portfolio voor TTO: vijf goede redenen

24-09-2024 | Julya van Doorn
Een digitaal portfolio voor TTO: vijf goede redenen

1. Alles op één digitale plek.

Of het nu gaat om wiskunde of Engels, alle opdrachten en activiteiten krijgen een plek in het digitale portfolio van de leerling. Geen papieren rompslomp meer: Leerlingen kunnen overal inloggen en iets toevoegen, en jij als docent hebt een overzicht van alles wat is gedaan!

2. TTO-pijlers zichtbaar maken.

Het digitaal portfolio legt de voortgang op het gebied van taalvaardigheid, wereldburgerschap en persoonlijke ontwikkeling overzichtelijk vast. Reflecties op rubrics, gebaseerd op de IB learner profile competenties en ERK-niveaus, geven helder inzicht in de ontwikkeling, wat waardevol is voor accreditatie door Nuffic.

3. Leerling laat zelf zien wat hij/zij kan.

Het portfolio biedt leerlingen de mogelijkheid om hun vorderingen en prestaties te tonen. Ze kunnen zelfstandig een pagina samenstellen met werk waar ze trots op zijn, of hulp krijgen van de docent met een sjabloon. Bovendien kunnen ze hun pagina’s delen met ouders, vrienden of anderen.

4. Ontwikkeling op lange termijn.

Het portfolio volgt de leerling van de brugklas tot het eindexamen. Het biedt een compleet overzicht van de persoonlijke ontwikkeling, zodat voortgang op verschillende momenten kan worden vergeleken met eerdere prestaties en die van medeleerlingen in hetzelfde leerjaar.

5. Belangrijk voor nu en later.

Na het eindexamen blijft het portfolio toegankelijk. Leerlingen kunnen het gebruiken om een CV en motivatiebrief samen te stellen voor vervolgopleidingen of werkplekken, en behaalde certificaten en taaldiploma’s bewaren. Het portfolio blijft dus een waardevol instrument voor toekomstige stappen in hun studie of loopbaan.

Meer weten over de mogelijkheden van een digitaal portfolio voor TTO? Neem hier een kijkje op onze TTO pagina.

*Volgende week vertellen we je graag meer over hoe je een competentiediagram kunt samenstellen op basis van de IB-profile, of zelfgekozen competenties.

Geschreven door: Anne-Wil