Persoonlijke leerdoelen

Persoonlijke leerdoelen

Persoonlijke leerdoelen. Ze dragen bij aan de persoonlijke ontwikkeling. De doelen zijn van groot belang bij de voortgang van het leerproces en de groei in competenties. Toch zien veel leerlingen persoonlijke leerdoelen nog als iets dat ‘moet’ in plaats van dat zij het nut ervan inzien. Hoog tijd voor verandering dus.
Bij Simulise krijgen leerlingen zelf inzicht in hun algemene ontwikkeling en worden ze gedreven om zich ook in minder sterke kanten te ontwikkelen. Een beweging die zij voor de rest van hun leven mee zullen nemen – en dus niet alleen met profijt op school.

Wat zijn persoonlijke leerdoelen?

De term persoonlijke leerdoelen vliegt je de laatste jaren om de oren. Veel onderwijsinstellingen zijn extreem gefocust op deze leerdoelen en de onderwijsvorm is hier in veel gevallen zelfs op gebaseerd.
Maar wat zijn persoonlijke leerdoelen nu precies en waarom zijn deze zo belangrijk? Simpel gezegd is een persoonlijk leerdoel – zoals de naam al zegt – een doel dat een leerling bij zichzelf wilt ontwikkelen. Het gaat voornamelijk om vaardigheden waaraan doelen worden gekoppeld. Dit kunnen doelen zijn voor korte termijn, maar deze kunnen ook toekomstgericht zijn.

Persoonlijke leerdoelen

Persoonlijke leerdoelen:
vaardigheden ontwikkelen

Persoonlijk leerdoel koppelen aan een competentie

In Simulise bepaalt een leerling zelf welke route hij of zij neemt bij het ontwikkelen van de vaardigheden. Hierbij is alle ruimte om zich te focussen op banen of functies die zij in de toekomst wil vervullen. Door zeer gericht met deze doelen aan de slag te gaan, geeft het de leerlingen een beter beeld van de vaardigheden die zij moeten ontwikkelen voor hun toekomst en geeft het een extra stimulans om serieus met de persoonlijke leerdoelen aan de slag te gaan. Sterker nog: het zijn doelen die zij later in het leven nodig zullen hebben.

Persoonlijke leerdoelen zijn nauw verbonden aan competenties. Competenties geven informatie over het vermogen van een student. Dit vermogen heeft betrekking op diverse vlakken: kennis, kwaliteiten, vaardigheden en talenten. Veel opleidingen werken met competentieprofielen. Dit wil zeggen dat diverse competenties gebundeld worden. Zijn al deze competenties behaald, dan heeft de leerling een specifiek professioneel niveau behaald. Het doel is om aan het eind van een bepaalde periode te voldoen aan diverse competenties. Hier komen de persoonlijke leerdoelen om de hoek kijken. Door een persoonlijk leerdoel op te stellen, kunnen de competenties stap voor stap behaald worden.

Rubrics

Gericht aan de slag met een persoonlijk leerdoel

Persoonlijke leerdoelen geven richting aan het onderwijs. In één of meerdere zinnen maakt de leerling concreet waar hij of zij zich in wilt ontwikkelen en op welke termijn dit is. Door sturing te geven aan het onderwijs, maken zij deze ontwikkeling persoonlijk. Leerlingen doen de opleiding notabene voor zichzelf. Door concreet persoonlijke leerdoelen op papier te zetten, maken zij hun ontwikkeling tastbaar. Zodra leerlingen hun eigen persoonlijke ontwikkeling onder ogen krijgen, stimuleert het hun om door te gaan en zichzelf uit te blijven dagen.

Persoonlijke leerdoelen voorbeelden:
zelf de route bepalen

Er zijn geen standaarden voor persoonlijke leerdoelen. Afhankelijk van de richting en het toekomstbeeld van de student kunnen de doelen vastgesteld worden. Dit heeft dus te maken met de ambitie die een leerling nastreeft. Dit kan op kleine (en dus tastbare) schaal zijn – denk aan het leren om mensen aan te spreken, maar ook op grote schaal. Dit gaat bijvoorbeeld om een grote ontwikkeling binnen het kennisniveau. Hierbij is het ene vakgebied de ander niet. Persoonlijke leerdoelen voor een verpleegkundige zijn anders dan de leerdoelen in de ICT. Hoewel deze kunnen overlappen, baseren de verschillende disciplines zich op andere competenties die op dat terrein van belang zijn.

Portfolio

Persoonlijke leerdoelen in het digitaal portfolio

Ook in de toekomst in eigendom van de leerling

Bij Simulise staat de ontwikkeling van leerlingen centraal. Met het digitaal portfolio kunnen leerlingen en studenten hun eigen groei bijhouden. Door competenties, persoonlijke leerdoelen en opdrachten weer te geven, krijgen zij inzicht in hun ontwikkeling en kunnen zij deze zelf updaten. Het maakt studenten meer bewust van hun eigen kennen en kunnen. Bovendien zullen zij beter op de hoogte zijn van hun mindere eigenschappen, waar ze concreet mee aan de slag kunnen. Niet alleen stimuleert dit groei, maar ook een betere zelfreflectie.

Het voordeel van Simulise is dat de leerling haar eigen portfolio beheert. Dit zorgt ervoor dat de gegevens niet verloren gaan als hij of zij de school verlaat of is afgestudeerd. Groei stopt namelijk niet als zij van school gaan: de hele loopbaan blijft dit van belang. Bij Simulise blijft het portfolio eigendom van de leerling en hebben zij de persoonlijke leerdoelen ieder moment bij de hand. Niet alleen heeft de leerling grip op haar eigen ontwikkeling, dus ook op haar eigen toekomst. Twee vliegen in één klap dus.

Rubrics

Persoonlijke leerdoelen
in het portfolio bij Simulise

Simulise is dé omgeving voor persoonlijke groei. In het digitaal portfolio is alle ruimte voor de leerling om zelf zijn route te bepalen en leerdoelen op te stellen. Efficiënt en toekomstgericht. Het gaat namelijk om belangrijke vaardigheden die een student later in het leven nog hard nodig heeft. Een systeem dat de leerling ook écht stimuleert en aan het denken zet. Ze zijn namelijk zeer bewust en concreet bezig met hun eigen loopbaan.

Ben je als docent of onderwijsinstantie op zoek naar een effectief middel om persoonlijke groei bij leerlingen te stimuleren? Dan ben je bij Simulise aan het juiste adres. Heb je vragen over persoonlijke leerdoelen of ben je benieuwd hoe je dit efficiënt in kunt zetten? Neem gerust even contact met ons op! Onze specialisten helpen je graag verder.
Bekijk alle toepassingen

Vraag een demo-account aan!

Ben je als school geinteresseerd in de mogelijkheden van Simulise? Je kunt met een demo-account alle mogelijkheden van Simulise zelf proberen.