Alle blogs...

Zonder het Competentiediagram heb ik geen inzicht

Door Hans van Vlaanderen — 14 Oct, 2021

Anouk Beek, Aloysius De Roosten in Eindhoven:

‘In het competentiediagram zie je meteen hoe een leerling er voor staat’

Op Aloysius De Roosten in Eindhoven (vmbo-k/g/t) houden leerlingen de ontwikkeling van hun (21e eeuwse) vaardigheden bij in het digitale portfolio Simulise, een digitaal portfolio waarmee je de ontwikkeling van vaardigheden van leerlingen zichtbaar kunt maken. Het competentiediagram dat daaruit voortvloeit wordt onder andere gebruikt als startpunt voor gesprekken.

Aloysius De Roosten is een kleine school met zo’n 400 leerlingen. Leerlingen werken in inspiratielabs aan projecten die aansluiten bij de 21e eeuwse vaardigheden. Anouk Beek, docent lichamelijke opvoeding op deze school, houdt zich naast lesgeven bezig met de invoering van Simulise.

Anouk: ‘We vinden het belangrijk om naar het gehele kind te kijken en niet alleen naar cijfers. Competenties, zoals 21e eeuwse vaardigheden, sluiten aan bij die gedachte. We hebben daarom zeven vaardigheden gekozen die wij belangrijk vinden voor de ontwikkeling van leerlingen: samenwerken, onderzoeksvaardigheden, communiceren, creativiteit, zelfstandigheid, ict-vaardigheden en burgerschap.’ In Simulise kunnen leerlingen hun portfolio en de ontwikkeling van hun vaardigheden bijhouden.

Digitaal portfolio

‘Het eigenaarschap van het portfolio ligt bij de leerlingen, waardoor hun verantwoordelijkheid groeit,’ legt Anouk uit. ‘En wanneer je al een tijdje bezig bent in dit digitale portfolio, kun je een competentiediagram uitdraaien dat in één oogopslag laat zien hoe een leerling er voor staat wat betreft de ontwikkeling van vaardigheden – een mooi uitgangspunt voor een gesprek.’

Anouk: ‘Toen we begonnen heeft Simulise een training gegeven voor docenten en beheerders. Inmiddels geef ik zelf les in het gebruik van het digitale portfolio, zowel aan leerlingen als aan docenten.’

Docenten herinneren leerlingen er regelmatig aan het portfolio te gebruiken – ook buiten school. ‘Een collega van mij zegt altijd: Stimulise je leerlingen om het portfolio te vullen met relevante bestanden,’ lacht Anouk. ‘En hun telefoon hebben ze altijd bij zich, dus een foto maken en uploaden in het portfolio kan overal en altijd!’

Een uitgebreid artikel over vaardighedenonderwijs op Aloysius De Roosten is eerder gepubliceerd in Vives. Download hier het artikel!

Vraag een demo-account aan!

Ben je als school geinteresseerd in de mogelijkheden van Simulise? Je kunt met een demo-account alle mogelijkheden van Simulise zelf proberen.