Alle blogs...

Begin! En voer stap voor stap het implementatieplan uit: Tip 5.

Door Hans van Vlaanderen — 8 Jul, 2020

Hoe zet je digitale middelen doelgericht en vanuit visie in, zodat we onze leerlingen kunnen ondersteunen en monitoren? Dat is de uitdaging waar we voor staan nu de lockdown is opgeheven.

De afgelopen weken gaf ik verschillende tips (tip 1, tip 2, tip 3, tip 4) als antwoord op deze vraag. Tip 5 luidt:

Ga uit van een implementatieplan waarin iedereen wordt meegenomen. Neem de tijd om nieuwe mogelijkheden te ontdekken, maar begin en boek vooruitgang!.

Begin klein

Plannen maken kan iedereen. Waar het vaak spaak loopt is de uitvoering. De reden? ‘We werden in beslag genomen door de waan van de dag’, ‘We moeten al zoveel’, ‘Er waren ineens andere urgente zaken’…

Een groot plan, waarin elke stap staat beschreven, werkt vaak verlammend. Het … Is … Zo … Veel!

De oplossing: maak het klein. Niet letterlijk natuurlijk…

Vaak worden plannen tot in detail uitgewerkt, terwijl het in de praktijk anders loopt dan bedacht. Het plan ‘klopt niet meer’. En voordat je het weet verdwijnt het in een la.

Als het gaat om plannen uitvoeren kunnen we veel leren van ICT-afdelingen die werken volgens de Scrum methodiek.

  • Formuleer eerst je doel.
  • Maak een grove schets van het plan.
  • Werk alleen de eerste stap gedetailleerd uit en begin!
  • Kijk hoe dit uitpakt en evalueer.

Zo wordt een vernieuwing een dynamisch proces, waarbij ruimte is voor aanpassing, voortschrijdend inzicht, creativiteit… En er wordt vooruitgang geboekt! Veel beter toch, dan een onwrikbaar plan dat moet en uiteindelijk mislukt?

Kan jouw school hulp gebruiken bij het proces dat hoort bij vernieuwing, een nieuwe visie of het uitrollen van een plan? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.


De vorige tips gemist? Je leest ze hier:

Vraag een demo-account aan!

Ben je als school geinteresseerd in de mogelijkheden van Simulise? Je kunt met een demo-account alle mogelijkheden van Simulise zelf proberen.