Alle blogs...

Zorg voor één ingang naar alle digitale middelen: Tip 4.

Door Hans van Vlaanderen — 8 Jul, 2020

‘Zorg voor één ingang naar alle digitale middelen,’ is dit keer mijn tip aan iedereen die digitale tools en platforms verder wil integreren in het onderwijs. Tip 4 sluit aan bij de vorige tip (3): ‘Vraag leveranciers naar de koppeling van systemen’. Want wanneer systemen eenmaal gekoppeld zijn, kun je gebruikmaken van één ingang.

Waarom is dat zo belangrijk?

Ik hoor het vaak als ik een school bezoek of wanneer ik een training geef over Simulise: ‘Door al die digitale middelen die er zijn, zie ik door de bomen het bos niet meer.’ Docenten voelen zich overspoeld door alle mogelijkheden.

Moet je daarom maar één systeem gaan gebruiken, waarin alles een beetje kan? Nee, zei ik in tip 2: Kies voor elk doel het beste systeem.

Maar zorg er wel voor dat die systemen op een handige manier bij elkaar staan. Dan hoeven leerlingen en docenten niet te zoeken naar opdrachten of informatie. Bovendien: één ingang voor alle tools geeft gemak, waardoor leerlingen en docenten een tool gaan gebruiken.

Om systemen te kunnen koppelen worden standaarden vastgelegd. Bij een aanbesteding van een applicatie kan dan een vinkje worden gezet achter ‘koppeling mogelijk met’.

Het is net als in een ziekenhuis. Je wilt graag bij één balie geholpen worden en niet van het ene loket naar het andere worden gestuurd om telkens vergelijkbare formuliertjes in te moeten vullen. Zoals je telefoon jouw ingang is naar alle apps waarvoor jij gekozen hebt: één app om te bankieren, één om de krant te lezen, één om te chatten met vrienden en één om een spelletje op te spelen. Eén code of één vingerafdruk geeft je toegang tot al je systemen.

Zo kan een ELO of een portaal de ingang zijn naar alle digitale leermiddelen van de school.

Ook Simulise kan gekoppeld worden met Magister(.me) of met Somtoday. Maar andersom kan ook: gebruik Simulise als ingang naar veelgebruikte andere systemen waar je met Single SignOn (SSO) zonder opnieuw inloggen direct naar toe kunt klikken vanuit Simulise.


De vorige tips gemist? Je leest ze hier:

Vraag een demo-account aan!

Ben je als school geinteresseerd in de mogelijkheden van Simulise? Je kunt met een demo-account alle mogelijkheden van Simulise zelf proberen.