Door Hans van Vlaanderen — 8 Jul, 2020
Tijdens de lockdown hebben we - terwijl we binnen zaten en omdát we binnen zaten - veel stappen in de digitale wereld gezet. Dit heeft ons allerlei inzichten opgeleverd. Wij vertaalden onze inzichten naar 5 tips.
Tip 1 is: Kies een tool bij een doel – en niet andersom. Tip 2 ligt in het verlengde daarvan: Kies voor elk doel het beste systeem in plaats van één systeem dat alles maar een beetje kan.
De volgende tip, tip 3 luidt: Vraag leveranciers om een goede koppeling van systemen.
Dat is niet voor niks. Scholen willen graag dat digitale programma’s gegevens kunnen uitwisselen met bijvoorbeeld een elo. Want die koppeling haalt je werk uit handen. Je hoeft bijvoorbeeld maar één keer in te loggen om gebruik te kunnen maken van je digitale middelen. Of je hoeft geen cijfers uit een toetssysteem over te tikken in je administratiesysteem. Of je hoeft geen leerlinggegevens meer handmatig in te voeren in het digitale lesmateriaal.
Om systemen te kunnen koppelen worden standaarden vastgelegd. Bij een aanbesteding van een applicatie kan dan een vinkje worden gezet achter ‘koppeling mogelijk met’.
En hier gaat het wel eens mis. Door de uiting ‘koppeling mogelijk met’ ga je ervan uit dat ‘het wel goed zit’. Maar wat houdt die koppeling precies in?
Welke data wil je dat twee systemen met elkaar uitwisselen? En gebeurt dat ook met deze koppeling? Probeer de koppeling daarom van te voren uit. (Ook een tip!)
Wanneer minder of andere gegevens worden uitgewisseld dan jij wil, is het goed om met een leverancier in gesprek te gaan over je wensen. Misschien kan de standaard worden uitgebreid, zodat de koppeling wel gaat functioneren volgens wens. Of zijn er andere aanpassingen mogelijk. Maar je wordt in elk geval niet onaangenaam verrast!
Blijf ons volgen! De volgende keer vertellen we over tip 4: Zorg voor één ingang naar alle digitale middelen.
De vorige tips gemist? Je leest ze hier: