Alle blogs...

Wat we hebben geleerd in Corona-tijd: Tip 2.

Door Hans van Vlaanderen — 17 Jun, 2020

Kies een tool bij een doel – en niet andersom. Dat was mijn ‘tip 1 in Corona-tijd’ .

Tip 2 ligt in het verlengde: Kies voor elk doel het beste systeem in plaats van één systeem dat alles een beetje kan. Ik leg uit wat ik daarmee bedoel.

Docenten voelen zich soms overspoeld door al die digitale middelen, apps en tools. Vooral docenten die (nog) niet zo ‘digitaal geletterd’ zijn. Er wordt gewerkt vanuit Magister of Somtoday. Online lessen worden gegeven met Teams, alle documenten staan in de drive. Met Kahoot, Socrative of Mentimeter kun je een quiz doen. En dan is er nog een digitale methode of wordt gewerkt met LessonUp of Google Classroom….

Wat de een ziet als handige middelen waarmee je doelen kunt bereiken, duizelt het bij anderen. ‘Nee, niet wéér een systeem!’
Daardoor ontstaat al snel een nieuwe wens: ‘Wij willen het liefst één systeem (voor alles).’

Vervolgens wordt een systeem gezocht dat meerdere dingen kan. Bijvoorbeeld een systeem waarin je opdrachten kunt klaarzetten, lessen kunt arrangeren, een portfolio kunt bijhouden en digitaal kunt toetsen. En dat systeem wordt gevonden. Check, check, check. Dit systeem kan wat wij met z’n allen wilden.

So far, so good.

Totdat je in dit systeem gaat werken. Je wil bijvoorbeeld een digitale toets maken in dit systeem. Je hebt goed nagedacht over hoe de toets eruit moet zien. En – hè, wat jammer! – wat jij bedacht had is nét niet wat dit ‘alles-in-één-systeem’ kan.

Of je wilt een rubric aan een opdracht koppelen. Helaas! Het ‘alles-in-één-systeem’ kan veel, maar nét niet wat jij voor ogen had. Dat is het moment dat je baalt dat er niet gekozen is voor toetssysteem X of portfolio-systeem Y dat wél kan wat jij bedoeld had.

Aan ‘Wij willen het liefst één systeem voor alles’ ligt een andere behoefte ten grondslag: de behoefte aan overzicht. Alles in één omgeving. Vergelijk het met je smartphone, waarop alle apps staan die jij nodig hebt en die jij handig vindt. En bankieren doe je toch ook met de app van jouw bank en niet met Instagram?

En dat leidt naar tip 3, waar ik de volgende keer op inga:

Vraag de leveranciers van al deze digitale onderwijstools ervoor te zorgen dat de onderwijssystemen aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Zodat de digitale middelen waarvoor jullie gekozen hebben overzichtelijk bij elkaar staan in één systeem. Zodat je maar één keer hoeft in te loggen. En zodat data kunnen worden uitgewisseld.


De vorige tips gemist? Je leest ze hier:

Vraag een demo-account aan!

Ben je als school geinteresseerd in de mogelijkheden van Simulise? Je kunt met een demo-account alle mogelijkheden van Simulise zelf proberen.