Alle blogs...

Met Simulise leren studenten ook van elkaar’

Door Hans van Vlaanderen — 3 Jun, 2019

Marlene van Heel-Bradbury is docent Engels en Interculturele vaardigheden aan de Zuyd Hogeschool voor de opleiding Oriëntaalse Talen en Communicatie. Komend schooljaar gaan haar studenten met een opdracht naar het buitenland. Daarvan doen ze verslag in het digitale portfolio Simulise. Marlene: ‘Het leuke aan Simulise is dat studenten ook de blogs van anderen kunnen lezen en elkaar feedback kunnen geven. Zo leren ze van elkaar, terwijl de één in China zit, een ander in Japan en weer een ander in Egypte.’

De studenten van Marlene zijn momenteel druk bezig met zich voorbereiden op hun reis naar Japan, China of een land in het Midden-Oosten. In hun land van bestemming gaan ze een opdracht Cross- cultural Exploration uitvoeren, wat inhoudt dat ze gewoontes in dat land gaan bestuderen. Het doel is dat ze zich meer bewust worden van hun eigen cultureel perspectief en die van de bevolking van het land waar ze naartoe gaan. Marlene: ‘Studenten zijn nu bezig met een onderwerp te kiezen dat hen interesseert. Hoe ga je bijvoorbeeld in China om met een zakenrelatie als je gaat koffiedrinken, en waarom is dat zo? Interessant onderzoek waardoor studenten zich bewust worden van culturele verschillen en overeenkomsten in cultuur.’

Blogs in Simulise
Deze oriënterende fase beschrijven studenten in hun eerste blog in Simulise. Over welk onderwerp gaan ze zich buigen en wat verwachten ze tegen te komen in het land dat ze hebben gekozen? Als ze volgend schooljaar in het buitenland zijn, volgen er nog 6 blogs, afgesloten met een reflecterend artikel als ze weer terug zijn in Nederland.

‘In het buitenland schrijven studenten over wat ze meemaken en over hun observaties,’ vertelt Marlene. ‘Ook voeren ze gesprekken met inwoners van het land om meer te weten te komen over wat ze zien. Dit verbinden ze zo nodig aan theoretische achtergronden en vervolgens schrijven ze hierover een blog van 400 tot 500 woorden in Simulise. Het leuke van Simulise is dat studenten blogs van anderen kunnen lezen in de Community en elkaar feedback kunnen geven. Zo leren ze van elkaar en over andere culturen.’

Rubrics
Studenten krijgen van te voren een workshop over hoe ze in Simulise kunnen werken. Ze leren bijvoorbeeld hoe de blogfunctie werkt, hoe ze elkaar feedback kunnen geven en hoe ze kunnen reflecteren op hun eigen blog. Marlene: ‘De blogs worden beoordeeld op basis van een rubric die in Simulise staat. Deze rubric is opgebouwd uit criteria waarop ze beoordeeld worden; aan de keuze van criteria is een uitgebreide sessie met collega’s voorafgegaan. Aan de hand van de rubric kunnen studenten zichzelf beoordelen. Daarnaast worden de blogs beoordeeld door hun docent. De eerste vier blogs worden formatief beoordeeld, wat wil zeggen dat ze van uitgebreide feedback worden voorzien. Daardoor weten studenten steeds beter waarop ze bij het uitvoeren van hun opdracht moeten letten. Uit de zeven eerste blogs worden er “blind” 4 uitgepikt voor summatieve beoordeling. Door deze werkwijze weten studenten precies waar ze naartoe werken.’

Evalueren
Studenten hebben zin in hun reis en zijn enthousiast over de opdracht en het werken met Simulise. Marlene: ‘We ontdekten Simulise via collega’s van de Hotelschool – zij werken al langer met Simulise. Vooral de interactieve component trok mij aan. Daardoor is het een echte learning community. Maar we staan pas aan het begin. Sinds vorige week hebben we toegang tot Simulise, dus we zijn nog aan het ontdekken hoe alles precies werkt. En omdat het de eerste keer is dat we ermee werken, evalueren we aan het eind, om te kijken wat we nog kunnen verfijnen. Ik ben erg benieuwd!’

Meer weten?
https://www.zuyd.nl/opleidingen/orientaalse-talen-communicatie

Vraag een demo-account aan!

Ben je als school geinteresseerd in de mogelijkheden van Simulise? Je kunt met een demo-account alle mogelijkheden van Simulise zelf proberen.