Alle blogs...

Rubrics koppelen aan opdrachten

Door Hans van Vlaanderen — 23 Feb, 2019

Ellis Stevens is coördinator ondernemend leren op het Rietveld Lyceum in Doetinchem. In de onderbouw werken leerlingen van deze school tijdens de Stijllessen aan de ontwikkeling van vakoverstijgende vaardigheden. Hun vorderingen worden bijgehouden in het digitaal portfolio Simulise. Wat doen leerlingen precies in de Stijllessen, welke vaardigheden komen daarbij aan bod en waarom heeft het Rietveld Lyceum Simulise als portfoliosysteem gekozen? Dat vertelde Ellis in een interview.

Wat houdt dat in, Stijllessen?

“Vanaf de brugklassen volgen leerlingen van onze school twee blokuren per week Stijllessen. Dat doen ze naast de gewone vakken. Elk vak heeft daarvoor twintig procent van de lestijd afgestaan. In de brugklas maken leerlingen kennis met de vier stijlen: Exact, Wereld, Sport en Kunst. Leerlingen leren hier vooral door te doen en ondertussen werken ze aan de ontwikkeling van 21e eeuwse vaardigheden. Aan het eind van de brugklas kiezen leerlingen één Stijl waarin ze zich in de onderbouw verder gaan ontwikkelen. Maar in elke Stijl wordt wel gewerkt aan dezelfde vaardigheden.”

Hoe is het idee van Stijllessen ontstaan?

“Het idee ontstond zo’n tien á twaalf jaar geleden bij onze rector Paddy Harbers. Sommige activiteiten, zoals presenteren en posters maken kwamen toen nog in elk vak aan bod. Hij vond dat leerlingen verschillende vaardigheden beter in overkoepelende projecten konden ontwikkelen. Zo ontstond het idee voor de Stijlen. Gedurende de jaren hebben we het idee van de Stijlen steeds verder ontwikkeld en kregen we de behoefte aan een systeem waarin we vaardigheden kunnen volgen en beoordelen.”

Welke vaardigheden komen aan bod tijdens de stijllessen?

“We hebben een aantal 21e eeuwse vaardigheden gekozen en die weer samengevat. Daarbij hebben we gebruikgemaakt van de ervaringen van scholen die deelnamen aan Leerling 2020 en ook zelf rubrics hebben ontwikkeld. Ook hebben we veel contact met Unic in Utrecht; zij werken ook veel met rubrics. We werken inmiddels met zes vaardigheden: onderzoeken, ontwerpen, presenteren, reflecteren, samenwerken en ondernemen. Docenten van de Stijlen koppelen één tot drie vaardigheden aan een opdracht en de vorderingen worden bijgehouden en beoordeeld met rubrics in Simulise.”

Hoe kwamen jullie bij Simulise terecht?

“Ik kwam Simulise een keer tegen op internet en het sprak me erg aan. We zijn een iPad-school en werkten veel met Showbie, een digitale opdrachtenbak. In eerste instantie is dat gratis, maar na verloop van tijd moet je ervoor betalen en dat vonden wij erg prijzig. Daarom gingen we op zoek naar een portfolio-systeem en toen dacht ik terug aan Simulise. Ik was de naam vergeten, maar gelukkig kwam ik er weer op en kon ik het terugvinden.”

Waarom paste Simulise goed bij het Rietveld Lyceum?

“Simulise is naast digitale opdrachtenbak een rubric-volgsysteem. Behalve bij de Stijllessen wordt Simulise gebruikt als opdrachtenbak bij vakken die geen boeken meer gebruiken. Docenten talen zetten Simulise in om vaardigheden te meten en ook de sectie LO gebruikt Simulise intensief. Zij hebben hun hele examenprogramma voor de bovenbouw mavo in Simulise geplaatst.

In Simulise kunnen leerlingen opdrachten inleveren en zo een portfolio opbouwen. Aan elke opdracht kun je rubrics koppelen, zodat je de vorderingen en ontwikkeling van leerlingen kunt bijhouden – precies wat wij nodig hadden voor de Stijllessen.”

Welke tips heb je voor scholen die met Simulise willen gaan werken?

“Denk eerst goed na over wat je met dit systeem wil doen. Je kunt leerlingen van alles in Simulise laten plaatsen, maar je moet ook tijd inruimen voor reflectie. En pak de implementatie van Simulise met een aantal collega’s op en neem andere docenten mee in het proces. Laat hun bijvoorbeeld in een presentatie zien wat de mogelijkheden zijn.”

Meer weten?
www.rietveldlyceum.nl/onderwijs/ondernemend-leren/stijllessen/
www.simulise.com/features/rubrics

Vraag een demo-account aan!

Ben je als school geinteresseerd in de mogelijkheden van Simulise? Je kunt met een demo-account alle mogelijkheden van Simulise zelf proberen.