Alle blogs...

Alles in één systeem

Door Hans van Vlaanderen — 7 May, 2018

"We willen het liefst één systeem voor alles". Bijna elke week horen we deze wens tijdens een presentatie van Simulise of in een gesprek met docenten en schoolleiders. Scholen en docenten zien op tegen weer een nieuw systeem. Dat moet je leren kennen, daar moet je op inloggen en je moet het vinden op internet? Gaan leerlingen dit wel begrijpen en eerlijk gezegd, ook docenten vinden dit lastig. Eén systeem voor alles lijkt dus de oplossing.

Veel scholen weten natuurlijk ook dat dit niet of nauwelijks bestaat. Want wat is één systeem en wat is alles? Iedereen binnen de school begrijpt dat je geen Word document maakt in een app voor internetbankieren. Zo maak je ook geen goed rooster in een toetssysteem.
Daarmee is de noodzaak van meerdere systemen snel duidelijk te maken.
Maar wat zit nu achter de vraag om één systeem? Waarom wordt dit toch zo vaak als wens geuit?

Wij denken dat hiervoor wel een paar redenen aan te wijzen zijn.
Niemand zit te wachten op het onthouden van weer een loginnaam en wachtwoord. Dus als je zorgt dat je bij verschillende systemen kunt met je éne schoolaccount is dat probleem van tafel. Niemand zit ook te springen om het onthouden van namen en URL’s van vele verschillende websites en apps. Men wil één plek waar deze allemaal bij elkaar staan zodat je alles overzichtelijk bij elkaar hebt en je niet alles hoeft te onthouden.

Het liefst wil men ook dat alles intuïtief werkt en een kleine leercurve heeft. En vaak wordt gedacht dat een allesomvattend systeem eenvoudiger zou werken dan verschillende expertsystemen. Echter het tegendeel lijkt waar. Een breed systeem dat veel kan wordt juist door de veelheid aan mogelijkheden erg ingewikkeld. En een bijkomend nadeel is dat veel functionaliteiten net niet diep genoeg zijn uitgewerkt om echt toegevoegde waarde te hebben.

Een laatste belangrijke reden kan nog zijn dat uit vele verschillende systemen slecht gecombineerde rapportage te verkrijgen is. En dat is waar. Echter de vraag is of je echt alle soorten rapportage bij elkaar wilt voegen. En of dat dan nog steeds overzicht blijft geven.

We denken dat de eerste 2 redenen de belangrijkste zijn en deze zijn oplosbaar. De intuïtiviteit is minimaal zo belangrijk maar ook vaak persoonlijk. Elk systeem heeft zijn eigen verantwoordelijkheid om maximaal gebruikersvriendelijk te zijn.

Vanuit ons perspectief heeft een school expertsystemen nodig. Intuïtieve expertsystemen dan wel, die diepgang bieden op hun specifieke gebied. En die natuurlijk allen te koppelen zijn aan Single Sign on van de school of de Entree Federatie van Kennisnet of SURFconext zodat je maar login hoeft te onthouden en het veilig blijft.

En om tegemoet te komen aan de wens om maar één systeem of adres te hoeven onthouden hebben we een mogelijkheid aan Simulise toegevoegd. De mini-portal; 6 knoppen naar veelgebruikte andere systemen waar je met SSO zonder inloggen direct naar toe kunt klikken. Dan hoef je als docent of leerling alleen nog maar één ding te onthouden: Simulise!
We maken het graag makkelijk!

Vraag een demo-account aan!

Ben je als school geinteresseerd in de mogelijkheden van Simulise? Je kunt met een demo-account alle mogelijkheden van Simulise zelf proberen.