Alle blogs...

A Roland Holst College werkt met 21e eeuwse vaardigheden.

Door Hans van Vlaanderen — 10 Jan, 2018

“Onze school is al een flinke tijd bezig met vaardigheden in het algemeen en met 21st century skills in het bijzonder. Verschillende docenten besteden er op hun eigen manier al aandacht aan in de lessen, anderen minder. 21st Century Skills is een speerpunt in het Schoolplan 2016-2020 van het A. Roland Holst College. We hadden daarom de behoefte om dat te integreren in onze gehele school en er echt prioriteit aan te geven.

Daarom waren we op zoek naar een tool die deze vaardigheden een plek in ons onderwijs kan geven. Voor het Roland Holst College is het belangrijk dat zo’n portfolio opdrachten en projecten van leerlingen kan verzamelen en bewaren en dat leerlingen hun vaardigheden kunnen meten en ontwikkelen. Ook wilden we graag dat de leerling zich kunnen presenteren aan medeleerlingen en docenten maar ook aan bijvoorbeeld de ouders. >

Het motto van onze school is 'Laat je zien', dat lijkt dus erg op het motto van Simulise ('Laat zien wie je bent'). We zijn dan ook enthousiast gestart met dit digitaal portfolio. 12 jaar geleden zijn we al begonnen met het ontwikkelen van ons Quest-onderwijs op het gebied van competenties en vaardigheden. Nu willen wij de opgedane kennis en ervaringen als speerpunt in onze gehele school inzetten. En bijkomend voordeel: door te werken met een digitaal portfolio kunnen leerlingen én docenten bovendien automatisch hun ICT vaardigheden ontwikkelen."

"We vinden het ook erg goed dat het portfolio veel opslagruimte heeft (leerlingen kunnen er naar hartelust filmpjes en foto’s in uploaden), dat de leerling zelf kan bepalen welke gedeelten van het portfolio privé of openbaar zijn en voor wie, en natuurlijk dat we bestaande opdrachten en lessen kunnen koppelen aan de vaardigheden. Onze docenten kunnen nu al zelf gebruik maken van het portfolio, maar we gaan het ook centraal organiseren. We ontwikkelen eerst de inhoud en opdrachten voor de 21st Century Skills lessen. We zullen vooral starten met een aantal van de competenties benoemd als 21st Century Skills zoals presenteren en samenwerken. Voor onze school is dat geen probleem, omdat we die vaardigheden en rubrics al hebben gedefinieerd.

Het team van Simulise geeft goede ondersteuning waar dat nog nodig is. De leerlingen zullen uiteindelijk alle informatie over het digitaal portfolio krijgen in de speciale lessen en de mentorlessen, maar we verwachten dat ze er snel en makkelijk mee kunnen werken. Voor hen is het gebruik van zo'n digitale omgeving de dagelijkse realiteit."

Vraag een demo-account aan!

Ben je als school geinteresseerd in de mogelijkheden van Simulise? Je kunt met een demo-account alle mogelijkheden van Simulise zelf proberen.