Door Hans van Vlaanderen — 5 Dec, 2017
Niet alleen docenten en mentoren, maar ook ouders, stagebegeleiders en zelfs toekomstige werkgevers zien graag hoe een leerling zich ontwikkelt door de tijd heen. Maar hoe maak je dat inzichtelijk? Zeggen cijfers wel genoeg?
Het kan natuurlijk zijn dat een stille leerling in de loop van het schooljaar steeds verder uit z’n schulp kruipt. Of misschien leert die ‘geboren leider’ steeds beter hoe hij of zij met andere leerlingen kan samenwerken. Het zijn zaken die van belang zijn en die de schoolprestaties kunnen verbeteren. Maar ze worden niet per se gemeten op een proefwerk.
Al die informatie kun je terugvinden in een overzichtelijk competentiediagram. Daarmee wordt het voor alle partijen inzichtelijk hoe de leerling of student ervoor staat. En dat is niet alleen handig voor nu, maar de leerling bouwt ook iets op. Bij een vervolgopleiding of zelfs op de arbeidsmarkt kan de student laten zien: dit is wie ik ben en wat ik kan. Maar je kunt ook in het verleden kijken: zo zie je in één oogopslag de ontwikkeling van de leerling door de tijd heen.
En het voordeel is: je hoeft je lesstof er niet voor te veranderen. Maar wat eerder wel een beetje verstopt bleef in het leerproces, wordt nu plotseling zichtbaar. En dat is niet alleen handig voor docenten, het is ook een goede stimulans voor leerlingen die trots kunnen zijn op hun eigen ontwikkeling.
Neem vast een kijkje bij de mogelijkheden van Rubrics in het portfolio van Simulise.