Door Hans van Vlaanderen — 10 Jan, 2017
"Onze school werkt vanuit een bijzondere filosofie, namelijk: verwondering brengt je verder. Dat betekent dat leerlingen het beste leren wanneer ze intrinsiek gemotiveerd zijn. Bij ons is leren dan ook geen vies woord, en school heeft hier een positieve connotatie. De leerlingen blijven ook na schooltijd lang hangen: ze vinden het hier een fijne plek. Om onze onderwijsfilosofie te ondersteunen gingen we daarom op zoek naar een digitale leeromgeving waar we de ontwikkeling van de leerlingen op de voet kunnen volgen.
De Nieuwste School is echt een leuke, creatieve school. En, heel bijzonder: we kennen hier nauwelijks ordeproblemen. We zien dat dit onderwijs werkt. We geloven in de kracht van een leergemeenschap: leerlingen leren van elkaar en van de docenten, maar de docenten leren ook van de leerlingen. In elke vezel van onze school dragen we onze 3 principes uit: verwondering brengt je verder, eigenaarschap en het geleerde zichtbaar maken. Dat betekent dat onze leerlingen vanuit hun eigen interesses en motivaties leren. Ze nemen hun leerweg in eigen hand. En het geleerde krijgt voor hen ook betekenis omdat ze het werk presenteren aan elkaar en ze op hun eigen resultaten kunnen reflecteren.
Bij deze eigentijdse manier van werken hoort ook een digitale leeromgeving die de ontwikkeling van leerlingen inzichtelijk maakt. Omdat de leerlingen bij ons veel vrijheid hebben, spelen de mentoren hier een belangrijke rol. En zij hadden behoefte meer zicht hebben op de voortgang van de leerlingen. Maar ook de docenten, bij ons experts genoemd, zochten meer houvast en wilden een overzichtelijk antwoord kunnen vinden op de vraag: waar staat de leerling nu? En omdat onze school niet met boeken werkt is het ook voor de leerlingen goed om een centrale plek te hebben waar ze op een gestructureerde manier kunnen werken aan hun doelen. In een stuurgroep zijn we daarom op zoek gegaan naar het meest ideale systeem. Wij wilden in elk geval dat het zou voldoen aan de drie leidende principes van onze school. Via Kennisnet hebben we een oproep gedaan om mee te zoeken. Uiteindelijk hebben we verschillende systemen geprobeerd, en Simulise kwam bovendrijven. Wij herkenden ons onderwijs erin.
Wij heten de Nieuwste School en we vinden dat we voorop moeten lopen. Daar past ook een vernieuwende leeromgeving bij. En ja, onze manier van werken past in de tijdsgeest. 21St century skills zijn hot, maar feitelijk is het niks nieuws onder de zon. Vaardigheden zijn altijd al belangrijk geweest. In Simulise koppelen we nu de vaardigheden die onze school zelf heeft gedefinieerd aan opdrachten die leerlingen zelf kunnen uitvoeren. Zo werken ze aan hun vaardigheden én aan de stof in Simulise. Ze worden daarin beloond met een bronzen, zilveren of gouden badge. En ze zien op een leuke inzichtelijke wijze in een spinnenwebdiagram hoe ze ervoor staan en waar ze nog aan kunnen werken.
Het gebruik van de digitale leeromgeving heeft als gunstig bijeffect dat je kritisch gaat kijken naar je onderwijs. Als we bijvoorbeeld van leerlingen verlangen dat ze bepaalde vaardigheden ontwikkelen, moeten we ook zorgen dat we voldoende stof aanbieden om die competenties te ontwikkelen. En we moet nadenken welke opdrachten we wel of niet in het portfolio stoppen. Ook zijn we scherp op praktische vraagstukken zoals: gebruiken we overal in de school dezelfde termen en structuren? Zijn we consistent? Is het voor leerlingen duidelijk wat we van ze willen? Het is natuurlijk best een flinke operatie om zo'n systeem in het lesprogramma te implementeren. Daarom hebben we veel tijd gestoken in de voorbereiding zodat het hele team achter het plan stond. We hebben zorgvuldig gekeken naar ieders wensen en eisen en daar ook wat mee gedaan.
De leerlingen werken er overigens heel makkelijk mee en vinden het over het algemeen ook leuk. Natuurlijk gaat er ook af en toe iets mis of komen we kinderziektes tegen. Maar we zijn eigenlijk pas net begonnen. Het gebruik van Simulise en hoe we het zo goed mogelijk kunnen inzetten is nog volop in ontwikkeling. Maar dat zien we ook als onze taak: de Nieuwste School staat voor vernieuwing. Ons onderwijs sluit aan bij de belevingswereld van de leerlingen. Het gaat bij ons niet alleen om de cognitieve ontwikkeling, maar ook om de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerling. Simulise is een systeem dat aansluit bij deze filosofie en we zijn ervan overtuigd dat deze manier van werken het onderwijs van de toekomst is.”