Alle blogs...

Simulise is geen Magister

Door Hans van Vlaanderen — 15 Oct, 2015

Deze vraag krijgen we vaak als men ons wil plaatsen: “Zijn jullie een soort Magister?” En daar moeten we echt ontkennend op reageren.

We zijn bijna het tegenovergestelde van Magister. We leggen alleen vast wat leerlingen in Simulise doen. Geen cijfers (vooralsnog) en geen roosters. Simulise legt vast wat leerlingen doen! Niet perse het resultaat, maar het proces om tot een resultaat te komen. Met daarbij de nadruk op de competenties van de leerlingen. Een beetje vergelijkbaar met wiskundetoetsen zoals ik me die herinner. Niet alleen het uiteindelijke antwoord is van belang, het proces of de calculatie welke het antwoord mogelijk maakt wordt eveneens beoordeeld.
En zo zit het ook bij Simulise.

Magister is een prima platform om onder meer cijfers, roosters of kenmerken van leerlingen vast te leggen. Het is vaak het centrale punt in school voor leerlinggegevens. Magister biedt ouders inzicht in de voortgang van hun kinderen en in het rooster. Magister biedt ook een soort ELO waarin bestanden kunnen worden geplaatst en deze kunnen worden gedeeld. Opdrachten maken in Magister gaat niet. Met elkaar ‘instant’ communiceren ook niet. En gamification elementen zijn ook ver te zoeken. Magister is er, naar mijn mening, voor de harde gegevens.

Simulise richt zich op de meer zachte kant van leren. Wij willen laten zien welke eigenschappen en competenties leerlingen hebben naast het behalen van goede cijfers voor toetsen. Kunnen ze samenwerken, zijn ze creatief, weten ze ICT in te zetten om tot resultaten te komen? Dit soort vaardigheden worden ook wel 21st Century Skills genoemd. Deze maakt Simulise meetbaar. Door leerlingen een eigen portfolio te bieden waarin ze de uitwerking van opdrachten plaatsen. En door uitwerkingen eenvoudig deelbaar te maken met mede leerlingen. Door spelelementen toe te voegen bij het samenwerken met anderen. En door te belonen met badges in plaats van cijfers. Maar vooral door docenten te de mogelijkheid te geven het proces te volgen. En te beoordelen.

Het verschil met Magister is dus groot. We bieden met Simulise inzicht in de andere kant van het leren. En je hebt beide nodig om een leerling zo goed mogelijk op te leiden.

Vraag een demo-account aan!

Ben je als school geinteresseerd in de mogelijkheden van Simulise? Je kunt met een demo-account alle mogelijkheden van Simulise zelf proberen.